78:e 2-1 Martin Westerberg assist: Jonatan Ståhl

84:e Karl-Filip Thorsell (Rött kort, två gula)

HB: Jonatan Ståhl HMB: Johan Borg VMB: Alexander Lund VB: Johan Karlsson
HM: Jon Gezelius            OM: Johan Torstensson                 VM: Niklas Nilsson
                      FWD: Martin Westerberg Pär Holmberg

Avbytare: MV: Martin Westerberg, Jesper Haglöf, Alexander Lindahl, Thomas Clavebring (in ca 70:e) och Olle Hjort (in ca 70:e)

Matchen:
BIF tar tag i premiären nästan omgående och är laget som styr och ställer genom ett starkt försvarsspel där IKN inte alls kommer till. De gångerna det blir farligt är när IKNs duktiga vänsterkant med Elias Karlsson och Jocke Gustavsson skapar lite ytor genom individuell skicklighet men ju längre halvleken går desto mindre ytor få de. BIF är laget som skapar de hetaste chanserna under första halvlek då framförallt Slätta vinner det mesta mot mittbackarna i IKN. NIklas Nilsson har ett antal heta chanser under första halvlek men utan att sätta dit bollen men det är Niklas som ligger bakom 1-0-målet då han rycker ifrån sin bevakare efter en pausfint och lirar in bollen i luften mot Slätta som blir hårt knuffad i ryggen och straff var det enda tänkbara vilket också domaren tyckte, straffen satte Jon säkert och ett viktigt ledningsmål var ett faktum. Alla som följt BIF de senaste säsongerna vet ju hur svårt laget haft i premiärer och ville gärna på så vis få in ett till mål innan paus och man skapade det ena läget efter det andra men när paussignalen ljöd så ledde man "bara" med 1-0 trots mängder med chanser. Nordia hade en het chans under halvleken då BIF missade i markeringsspelet men en helt fri Nordiaspelare lyckades missa från fyra meter.
I andra fick nog många sina farhågor uppfyllda då BIF exakt som vid förra årets premiär tappade allt spel och iniativ och Nordia tog över helt de första 20-25 minuterna. BIF slog ifrån sig och IKN kom i våg efter våg dock utan att skapa några heta chanser. När Thom Karlsson snyggt satt 1-1 i den 53:e minuten kändes det faktiskt helt rättvist och BIF kändes ängsliga i sitt spel men drygt 10 minuter senare var spelet jämnare igen och BIF tog över allt mer igen, mycket tack vare att Clave och Olle kom in och gav laget tyngd och snabbhet, med längre anfall kändes det som att IKN blev allt tröttare. Det avgörande målet kom dock lite slumpartat då Pär lägger en myra bak till Jonte som ser Slätta störta in i boxen men träffen blir inte så bra och bollen hamnar istället vid Olle som stör motståndaren vilket gör att denne missar bollen och studsar vidare till Slätta som snyggt tar med sig bollen och iskallt rullar in 2-1, jubel i BIF och ilska hos IKN då de ansåg att Slätta var offside men Inzaghi själv nekade till detta. Nordia hade sedan svårt att hämta sig från detta och i ärlighetens namn var BIF närmare 3,4-1 än en kvittering för gästerna. När sedan IKNs kapten Karl-Filip Thorsell blev utvisad med tio minuter kvar var saken klar. Skönt att BIF äntligen fick vinna en premiär och på så sätt hänga med i racet direkt.

My side of the story:
Jag tycker faktiskt trots de inledande 20-25 av andra att BIF förtjänade att vinna denna match då man skapar tillräckligt med heta målchanser till att döda matchen redan i första, IKN skapar kanske 4 heta målchanser på hela matchen medan BIF har åtta riktigt heta lägen. Effektiviteten måste upp ett snäpp men som sagt så brukar BIF bara bli bättre ju längre säsongen lider. IKN kommer med all säkerhet störa och vinna mot i stort sett alla lag i serien men innerbackarna känns för svaga för att laget skall nå några högre positioner i år. Vänsterkanten är dock väldigt bra och där ligger deras styrka, märks också att laget ligger efter i träningen.
I BIF finns det många att berömma där många gör många bra saker, Niklas Nilsson imponerar med sin rörlighet i första dock lite osynlig i andra. Johan Torstensson visar allt bättre form och är den som visar vägen i andra med många bra offensiva och tidsfördrivande löpningar. Degen driver på laget på ett föredömligt sätt och det känns bra att laget tar tag i situationen när saker och ting börjar gå snett, det gjordes inte ifjol. Johan Thell står för en otroligt trygg insats där han är säkerheten själv i luften och gör allt stabilt. Matchen stora profil är ändå Slätta då han är enormt bra i första halvlek och gör det avgörande målet. Sist måste ju nämnas att det är starkt att vinna utan tongivande spelare som Filip Elfberg, Erik Kjellgren, Erik Lif , Mats Rosander, Anders Rönnerdal mfl.. BIF har en enorm bredd i år och det visade man igår.

Stjärnor:
*** Martin Westerberg: Bäst när det gäller som mest
** Johan Torstensson: Är enormt viktig i det kreativa spelet
* Johan Thell: Gör allt stabilt samt att han plockar ned nästan alla frisparkar

Skulle vilja ha med Degen här med men eftersom att han nästan alltid presterar så får han fler chanser att komma med här, Degen var förresten ofta med i det offensiva igår.