måndag 2 juli 2012

Så var våren

Eftersom att sista matchen och träningen för vårsäsongen blev inställda pga regnsjuka planer så var det färdigspelat för BIF på ett tag och man kan inte annat än vara nöjd som supporter då BIF varit makalöst bra rent poängmässigt där man trots mindre bra insatser, endast tappat två ynka poäng. Hur kommer det sig att man gjort det så bra poängmässigt och vad är egentligen skillnaden i år jämfört med ifjol? Detta och en del annat skall jag försöka beta i lite grand.
Hur kommer det sig att BIF gjort det så bra poängmässigt?
Helt ärligt så har "dipparna" BIF haft i år varit kortare och mindre betydande då de ofta skett i de offensiva leden där man tappat bollar för enkelt och varit lite stressade. I defensiven däremot så är man dock fortsatt trygga med det försvarsspel som tränarna Fredlund/Skjorta präntat in i spelarna (alla utom Jon alltså) och där har man varit stabila hela säsongen och genom detta så har man ej blivit lika hårt straffade som tidigare. Visst har dipparna funnits där i defensiven också men de har varit mindre och misstagen som gjordes förra säsongen, de individuella alltså har också minskats rejält och genom det så har man inte gett motståndarna så många gratischanser om man jämför detta med exempelvis Fyris (i de matcher jag sett) så är det ett lag som hela tiden vill vara konstruktiva och detta leder ibland till att man spelar för svårt för sina egna förmågor vilket leder till att man ger motståndarna gratischanser. Så summa summarum så har det defensiva arbete man lagt stor vikt på de senaste tre säsongerna verkligen gett utdelning och har man de individuellt skickliga spelarna framåt som Slätta, Fille, Niklas, Jon, Torsten, Mats och Pär mfl så vet man att bara man håller tätt bakåt så finns vetskapen att man kommer få målchanser och minst göra 1-2 mål och det är något som behövs byggas vidare på. Se bara på målskillnaden: 29 gjorda och 8 insläppta, vanligtvis så brukar man få offra det defensiva då man gör många mål men BIF håller återigen på att bevisa att man kan göra det bra både offensivt och defensivt. Det viktigaste redskapet tills hösten blir ändå att behålla ödmjukheten i sitt uppträdande och inställning då niopoängsledningen kan krympa snabbt om man inte har den rätta ödmjukheten som man haft hittills.
Vad behövs då förbättras till hösten?
Det som måste vara prio ett för Fredlund/Skjorta till hösten måste vara det offensiva grundspelet som ibland lyser med sin frånvaro, speciellt i matcher där det ställs krav på att själva styra spelet. man gör det ofta för krångligt och stressat vilket leder till omställningar vilket inte alls passar BIF. Detta är också viktigt i matcher där de offensiva spetsarna ovan inte finns tillgängliga och man måste spela sig fram till chanserna mer än att lita på de individuella skickligheterna. I övrigt är det bara att behålla sin fina svit på elva förlustfria matcher.

Vårens utropstecken:
Erik Kellgren: Visst, han var bra förra säsongen men detta år har han varit helt fenomenal. Absolut en av de bästa spelarna såhär långt. Tagit flera kliv både offensivt och defensivt, plockade fullständigt bort Johan Pettersson i matchen mot ÄSK (även om Pettersson gjorde två baljor).

Vårens besvikelse:
Alla skador: Att haft så många skador som BIF redan under våren är inte bra och detta gör BIFs prestation ännu bättre, varje match har man minst haft 2-3 spelare borta. Hoppas alla hinner vila upp sig under uppehållet så att man kan visa upp sig från sin allra bästa sida efter uppehållet.

Vårens poängkung:
Martin Westerberg: Helt otroligt att han blir bättre och bättre för varje år som går, 14 poäng på 11 matcher, 14 poäng!! Hel sjukt starkt gjort. 9 mål och 5 assist från den sylvasse dalmasen, bara hoppas han kan bibehålla formen efter sydamerika-resan.

Vårens delikatess:
Mats Rosander: Hans fleratlet framspelningar har varit otroligt vackra att beskåda, den finaste av dem alla till Fille emot SAIF.

Seriens besvikelse:
Gimo FK: Mycket snack innan serien där man värvade många bra spelare, tyvärr har resultaten uteblivit och man måste kalla det en riktigt besvikelse där man för tillfället riskerar att åka ur. Antar att man tog in för mycket nytt och behöll för lite gammalt, finns fortfarande tid till reparation men jag hade i vilket fall som helst förväntat mig mer av de vitblåa.

Seriens utropstecken:
ÄSK: Trots en oerhört tung start så har man på senare tid radat upp 7 raka segrar och placerar sig för tillfället på en andraplats i serien. Jag anade detta innan serien men det är oerhört starkt att börja vinna efter tre raka torsk. Detta har laget att tacka Johan Pettersson för mycket då han svarat för 14 kassar och han kan verkligen skapa målchanser ur ingenting. Får se hur den tunna truppen klarar hösten men man har satt sig i en bra position inför hösten. Vad jag hört så är de hemskt få på träningarna men har kvalitet att plocka fram till matcherna.

Sedan måste jag ju utvärdera min egen tippning inför säsongen:
BIF
UIF
ÄSK
IKF
EIS
GFK
MOIF
IKN
LAIK
ROBRO
UKURD
SAIF

Jag är i ärlighetens namn ganska nöjd med min tippning där jag tippade BIF i topp  och ÄSK i toppen, min tippning utav UIF var tydligen ett misstag dock men jag tror att de skärper sig och tar upp kampen med Fyris och ÄSKsamt oss själva om kvalplatsen/seriesegern. Placeringen av EIS var också ganska bra samt IKN som jag tror kommer tappa i höst då duktiga Elias Karlsson skall flytta till Uppsala och antagligen lämnar laget, dags för ett samtal snart Affe? De tre bottenlagen jag tippade kan komma att bli sanna.

Sist så kan man väl summera att skillnaden mellan förra året och i år är att BIF är ett lag som inte ger bort någonting gratis i år.

Snart drar BIF igång med frivilliga träningar och detta kommer dyka upp på bloggen när dessa börjar.

// Bank den bättre



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar